Böcekleri kullanmayı bilenlere..

Social Navigation

Böceklerde sindirim ve boşaltım sistemi

Böceklerde Sindirim ve Boşaltım Sistemi

Böceklerde Sindirim Sistemi nasıl çalışır?

esas itibariyle basit yapılıdır. Çeşitli uzunluk ve yapıda olan bu organ, böceklerin yaşayışına göre değişiklikler gösterir. Sindirim kanalının uzunluğu otyiyenlerde (herbivor; phytophag) et yiyenlere (karnivor, zoophag) göre daha uzundur. Hatta pislikle beslenenlerde kanal uzunluğu diğerlerine göre en uzundur. Ağız başın alt tarafında yer alır. Ağız boşluğuna tükürük bezlerinin salgıları akıtılır. Boşaltım sistemi organları görsel olarak belirtilmiştir.

Böceklerde sindirim ve boşaltım sistemi
Böceklerde sindirim ve boşaltım sistemi

 

Böceklerde Boşaltım Sistemi nasıl çalışır?

Lepidopter tırtıllarında ağız bölgesinde ağ bezleri gelişmiştir. Oesophagus dar ve uzundur. Bu kanalın arka kısmı genişleyerek bir kursak meydana getirir.

Emici ağıza sahip böceklerde kursak yerine sıvı besini depolayan büyük bir kese oluşmuştur. Bazı böceklerde kursak ile orta bağırsak arasında ön mide adı verilen kısım yer alır. Bunun iç kısmında kitinden oluşmuş sert dişler vardır. Bu dişler alınan sert besinleri parçalar. Orta bağırsağa uçları kapalı tüp gibi uzantılar açılır (malpigi tüpçükleri).

Böceklerde Üreme Sistemi ve Genel Özellikleri

Son bağırsak uzundur. Uç kısmı rektum’u oluşturur. Buraya koku bezleri açılır.

Boşaltım organları malpigi adı verilen ve sayıları 100 kadar olabilen beyaz, sarı, yeşil veya esmer renkli tüpçüklerdir. Bunlar son bağırsağın orta bağırsakla birleştiği bölgede yer alırlar. Oksalat, üre ve diğer benzeri maddelerin vücuttan dışarı atılmasını sağlarlar.


Cenk Önsoy

Bilim Günlüğü ve Biyoloji Günlüğü projelerini yürüten, BSc ve MSc derecelerine sahip bir biyolog olarak sizlerle naçizane bilgilerimi paylaşıyorum.