Böcekleri kullanmayı bilenlere..

Social Navigation

Adli entomoloji, ilk entomolog, Nihal Açıkgöz

Ülkemizin ilk Adli entomolog ismi kimdir?

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Adli Biyoloji Uzmanı ve Ankara Üniversitesi Laboratuvarı sorumlusu Dr. H. Türkiye’nin ilk adli entomoloğu oldu.

Dr. H. Nihal Açıkgöz 4-9 Ağustos 2003 tarihlerinde Köln’de düzenlenen 2. Forensic Training’e katıldı. Altı gün boyunca çeşitli çalışmalar ve sunumlarla süren kurs programında Dr. H. Nihal Açıkgöz ormanlık bir alana bırakılan domuz başı, şehir içinde bir parka bırakılan kedi ve köpek cesedi, Enstitüsü’nün arka bahçesine farklı ortamlarda bırakılan ciğer parçaları üzerine gelen böceklerin toplanması, laboratuvara transferi ve laboratuvarda incelenerek böceklerin teşhisi ve preparatlarının yapılması konusunda eğitim aldı.

Adli entomoloji, ilk entomolog, Nihal Açıkgöz
Adli entomoloji, , Nihal Açıkgöz

Kurs süresince “The Important Points of Entomological Evidence” ve “ Project 2003” başlıklı iki bildiri sunan Dr. H. Nihal Açıkgöz Türkiye’nin ilk adli entomoloğu unvanını almaya hak kazandı.

Yazıdan da anlaşılacağı gibi böyle bir ünvan aslında şu anda ülkemiz için mevcut değil, aslına bakarsanız demek, entomoloji konusunda gerçekten taksonomi ve konularında ciddi bilgi sahibi olup da bu bilgisini üzerinde süksesyon ve gelişim davranışları üzerine yorumlayabilen kişi demektir.

Adli entomoloji, ilk entomolog, Nihal Açıkgöz
Adli entomoloji, ilk entomolog, Nihal Açıkgöz

Ülkemizde bu yönde tamamiyle gerçekten bilimsel güce sahip çok nadir isimler bulunduğu için bu ünvanı almış olmak sadece çalıştay ve poster sunumu ile kazanılması biraz güç görünüyor. Tabiki ülkemiz adına katılan ilk isim olarak Dr. Nihal Açıkgöz hocamızı kutlamamak elde değil, 9 sene önce böyle bir çalıştay içerisinde eğitim almış olmak gerçekten büyük bir başarı.

Adli entomoloji adına konuşmak gerekirse, arazi koşullarında deneysel olarak tabiki birçok konuda yorum yapılabilir, lakin konumuz böcekler iken ve  ortalama 20 familya üzerine sistematik yönünden iyi bir birikime sahip olmak, entomoloji, ekoloji, biyoloji ve gelişim biyolojisi gibi farklı dallarda yorum kabiliyetine özelleşmiş bir veri depolaması yapmış olmak gerekiyor.

Bu konuda her bir familya üzerine özelleşmiş bilim insanlarının bir araya gelerek bir topluluk halinde konuya el atması şart gözüküyor.

Temennimiz bu birlikteliğin bir an önce ülkemiz adına önde gelen isimler tarafından sağlanmasıdır.

 


Cenk Önsoy

Bilim Günlüğü ve Biyoloji Günlüğü projelerini yürüten, BSc ve MSc derecelerine sahip bir biyolog olarak sizlerle naçizane bilgilerimi paylaşıyorum.