Böcekleri kullanmayı bilenlere..

Social Navigation

Böceklerde sinir sistemi

Böceklerde Sinir Sistemi

Yazı içeriğinde neler var?

Böceklerde sinir sistemi nasıl çalışır?

Böceklerin sinir sistemleri diğer eklembacaklılarınkine benzer. Başta oesophagusun alt ve üst kısımlarındaki gangliyonlar birbirleri ile bağlantılıdır.

Ventralde zincir halinde uzanan sinir sistemi bazılarında abdomen boyunca devam ettiği halde, bazılarında toraksta ayrı bir göğüs gangliyonu bulunur. Baştaki yutak üstü gangliyonundan göz, anten ve altdudağa sinir kolları uzanır.

Böceklerde Sindirim ve Boşaltım Sistemi

Özofagusun altından ise ağız parçalarına; torakstaki sinir düğümünden bacak ve kanatlara, abdomendekilerden iç organlara sinir kolları uzanır. Çeşitli böceklere ait sinir sisteminin yapısı aşağıdaki şekilde görülmektedir.

Böceklerde sinir sistemi

Böceklerde koklama, tatma, dokunma organları vücudun çeşitli bölgelerine yayılmıştır. Bunlar bazen anten, palpus maxillaris, palpus labialis gibi bir organ üzerinde toplanmış olabilir.

Bazı tat alma organları bakımından özellikler gösterir. Tat alma organları kısa, küt koniler halinde olup genellikle ağızda bulunur (kelebek ve sinekler). Tat alma organlarına ayrıca ayakta da rastlanır. Bu hayvanlarda ayak tatlı bir madde ile temas ettiği zaman emme hortumu otomatik olarak harekete geçer.

Böceklerde Üreme Sistemi ve Genel Özellikleri

Böcekler çoğu insandan çok daha iyi bir şekilde koku alırlar. Koku alma böceklerde çok önemlidir. Ancak bu sayede dişi fertler yumurta koyacağı doğru ortamı bulabilirler. Böcekler ısıya karşı hassastır. Ancak bunun nasıl algılandığı bilinmemektedir. Aynı şekilde neme karşı olan hassasiyetin hangi organlarla yönetildiği de aydınlatılamamıştır.

 


Cenk Önsoy

Bilim Günlüğü ve Biyoloji Günlüğü projelerini yürüten, BSc ve MSc derecelerine sahip bir biyolog olarak sizlerle naçizane bilgilerimi paylaşıyorum.